Час роботи: з 09:00 до 18:00, Сб.: з 10:00 до 14:00, Нд.: Вихідний
Передзвоніть мені
+38 (067) 390-55-90
+38 (066) 211-01-03
м. Київ, Харківське шоссе 19, ТЦ Мега Сіті, вхід В, поверх 2, павільйн 2082

10 порад новачкові-пивовару: на що варто звернути увагу

31.01.2019

Якщо ви мрієте освоїти професію броварника в домашніх умовах, рекомендуємо вам ознайомитися з порадами експертів. Вони допоможуть вам зробити перші кроки до майстерності, підкажуть, з чого взагалі розпочати.

 

А починати слід з малого

Пивоварний досвід слід розпочинати з простих завдань та недорогих інгредієнтів. Наприклад, можна спробувати зварити світлий ель. Витрати на придбання компонентів для приготування невеликі, результат вас обов'язково порадує. Найзручніше для новачків працювати з готовою міні пивоварнею. Вибрати оптимальну модель допоможе консультант спеціалізованого магазину. Однак, якщо обладнання немає, можна зібрати пивоварну установку самостійно. Детальні вказівки можна знайти в інтернеті.

 

Скільки пива варити

Для тих, хто вирішив купити готову міні-броварню, актуальне питання: «Який обсяг обладнання вибрати?». Спеціалізований ринок пропонує кілька варіантів пивоварних установок: на 10, 20 та 50 літрів. Досвідчені пивовари рекомендують вибирати пивоварню більшого обсягу, тому що при її використанні знижується собівартість літра та пива вийде достатньо, щоб пригостити всіх друзів. Не варто побоюватися, що готове пиво пропаде, якщо не буде терміново випите. Правильно зварений напій зберігатиметься в прохолодному місці багато місяців без ризику псування.

 

сахару нет в пиве

Цукру – ні!

Якщо ви готуєте екстрактивне пиво, багато типових інструкцій та деякі класичні рецепти пропонують додати до екстракту цукор. Досвідчені пивовари цього робити не рекомендують. Численні професійні експерименти довели, що додавання цукру наділяє пиво присмаком браги та порожнім тілом. Використовуйте як альтернативу цукру глюкозу чи фруктозу.

 

Чистота вище за все

Багато професійних рекомендацій радять застосовувати йодну дезинфекцію. Але цей спосіб часто не дає позитивного результату. В результаті партія пива може бути заражена патогенною мікрофлорою. Краще використовувати спеціалізовані засоби, що розробляються для дезінфекції обладнання харчової промисловості. Вони добре підійдуть для обробки всіх поверхонь, які стикаються з пивним суслом.

 

вода для пива

Вода

М'яка, очищена вода – обов'язкова умова отримання якісного пива. Підійде бутильована або вода, що пройшла фільтрацію. Якщо ж використовувати непідготовлену воду, то потрібно бути готовим до того, що смак пива буде зіпсований, а робота дріжджів – непередбачувана.

 

Температурний контроль

Обов'язково слідкуйте за дотриманням температурних режимів на різних етапах пивоваріння. Якщо температура буде занадто високою, дріжджі можуть загинути або дати неприємний смак і запах готового продукту. А якщо температура буде низькою, процеси бродіння будуть уповільнені.

 

Контролюємо процеси бродіння

Недосвідчені пивовари повністю покладаються на гідрозатвор, намагаючись контролювати процеси бродіння. Але визначати початок або фініш бродіння можна ареометром або рефрактометр, тоді як гідрозатвор нехай буде додатковим датчиком.

 

тара для пива

В якій тарі пиво найкраще дозріє

Використовуйте стерильні поліетиленові або скляні пляшки для розливу пива перед відправкою для дозрівання та подальшого зберігання. Нові пластикові ємності не зашкодять харчовим якостям напою, вони не потребують додаткової дезинфекції. Перевозити напій у такій тарі зручно, а зберігати можна понад рік.

 

Сміливо експериментуйте

Як і будь-яка творчість, пивоваріння відкриває великі можливості для експерименту. Навіть якщо ви освоюєте процеси з використанням екстракту, можна спробувати додати до нього трохи шишок хмелю, фруктовий сік, цедру, прянощі.

 

эксперементы в пивоварении

Вчіться і не зупиняйтесь на досягненнях

Захоплені пивовари із задоволенням діляться досвідом та успіхами на тематичних форумах. На спеціалізованих сайтах можна знайти цікаві статті та огляди. Читайте, вчіться, пробуйте, і все у вас обов'язково вийде!