Час роботи: з 09:00 до 18:00, Сб.: з 10:00 до 14:00, Нд.: Вихідний
Передзвоніть мені
+38 (067) 390-55-90
+38 (066) 211-01-03
м. Київ, Харківське шоссе 19, ТЦ Мега Сіті, вхід В, поверх 2, павільйн 2082

Копіюємо улюблений сорт пива в домашніх умовах

31.01.2019

Кожна людина, яка починає займатися пивоварінням у домашніх умовах, рано чи пізно ставить перед собою мету – повністю скопіювати найулюбленіший сорт хмільного напою. Але, за твердженням всесвітньо відомого американського броварника Джоша Вейкерта (Josh Weikert), цього робити не варто, достатньо отримати пиво, подібне до оригіналу.

 

Слід визнати, що навіть маючи навички домашнього пивоваріння набагато легше зварити просто смачне свіже пиво, ніж відтворити улюблений сорт. Дізнаючись тонкощі варіння пива, залежність його смаку від різних компонентів, можна не тільки домогтися схожості напою з улюбленим оригіналом, але і зробити його більш досконалим!

копия любимого сорта пива

Нерідко просунуті домашні пивовари для виготовлення улюбленого сорту пива користуються інформацією, викладеною у розділі «Копії сортів пива» посібника зі стилів BJCP. Цей посібник призначений для BJCP (Сертифікаційної програми пивних суддів), тому не служить для оцінки точності копій пива. Розділ «Копії сортів пива» цього посібника слід використовувати лише як інструмент для тих, хто хоче зварити хмільний напій, що має основні параметри (стиль пива та/або враження від нього), що не потрапляють до жодного іншого розділу цього документа.

 

 

Нижче ми розглянемо процес варіння пива такого стилю. Як зразок візьмемо Belgian Pale Ale. На цьому прикладі ми отримаємо загальне уявлення про копіювання пива.

 

Стиль

Вирішивши скопіювати певний сорт пива, слід скласти невеликий перелік позицій, що визначають його особливості. Ці критерії є параметрами стилю. До таких характеристик відносяться: смакові властивості, міцність напою, прозорість, колірна гама та інші.

 

Пиво Belgian Pale Ale, маловідоме широкому вітчизняному споживачеві, має такі характерні якості:

 

  • Колір золотистий.
  • Досить висока шапка густої білої піни.
  • Фруктово-цитрусові нотки.
  • Слабкий аромат хмелю.

 

Вищевикладені фактори відносяться до ключових властивостей оригінального Бельгійського пейл елю, без яких неможливо створити повноцінну копію цього напою. Якщо ви зможете повторити їх у власному пиві – це буде чудовим досягненням. Хоч це буде дуже схожий напій на оригінал, але не ідентичний йому, але такої мети в нашому випадку ми не домагалися.
Пиво Belgian Pale Ale - бельгийский эль

 

Рецепт

Навіть маючи базові знання та певний досвід домашнього пивоваріння, розробити рецепт виготовлення копії конкретного сорту пива важча справа, ніж вигадати рецептуру приготування власного «особливого» напою.

 

За основу можна взяти готовий рецепт, що заслуговує на довіру. Але, коли йдеться про малопоширені сорти пива, такий спосіб неактуальний. Прийдеться використовувати свій досвід, знання, щоб скласти власний рецепт. Також можна на стороні знайти та використовувати рецептуру сортів приготування хмільного напою, близьких за характеристиками та властивостями.

 

Сорт пива Belgian Pale Ale не тільки має підвищену міцність, а й колір цього напою має свої особливості – не дуже насичений та яскравий. Виходячи з цих характеристик, для 20 л готового пива, складаємо наступний рецепт:

  • Починаємо із солоду Pilsner. Його беремо 4,5 кг.
  • Для повноти смаку додаємо солод Munich – 0,45 кг, Caramel Munich I або Caramel Munich II – 0,23 кг.

 

Оскільки йдеться не про німецький лаггер, а про бельгійське пиво, то додамо трохи тростинного цукру Soft Candi Sugar або сиропу Candi Syrup – 0,23 кг.

 

На виході отримуємо напій:

 

  • з міцністю 6,5%,
  • з легким присмаком смаженого хліба,
  • з нотками печива та зерна.

основные ингредиенты для варки пива
Крім того, ароматно-пряні спирти, що отримуються в результаті бродіння, забезпечують бельгійському елю трохи додаткової міцності. Охмелення не відрізняється особливою складністю. Для досягнення гіркоти в 25 IBU нам знадобляться хмелі сортів Saaz 20 гр. та Styrian Goldings 10 гр. Хміль вноситься трьома рівними частками по 10 грам. Слід зазначити такий факт, що хміль для цього сорту пива визначальним критерієм не є. Тому можете скористатися практично будь-якими богемськими або квітковими хмелями.

 

Важливу, навіть основну роль для Belgian Pale Ale, як і багатьох сортів бельгійського пива, грає вибір дріжджів. Для отримання хмільного напою, що якісно не відрізняється від оригінальної продукції, слід скористатися наступними сумішами штамів (Belgian Style Ale Yeast Blend (White Labs #WLP575) або Wyeast Trappist Style Blend (3789-PC). З їх допомогою у вашого пива буде своєрідний легкий хмелевий характер.

 

Головна мета рецепту «копії», що створюється, - це отримання в напої тих характеристик, які ви спочатку визначили. Зрозуміло, можна спробувати дізнатися точну рецептуру оригінального Belgian Pale Ale, але набагато цікавіше, самостійно підбираючи різні інгредієнти, створити пивний продукт, який за своїм ароматом та смаком нічим не відрізняється від оригінальної продукції. Крім того, експериментуючи з різними хмелями Hallertau Mittelfrüh, Fuggles, East Kent Goldings (EKG) або Northern Brewer, можна отримати унікальний смак пива.

 как сварить бельгиский эль в домашних условиях

Приготування

Щоб зварити копію, використовуючи свою міні-броварню, швидше за все вам доведеться внести зміни до звичного процесу. Але не намагайтеся точно повторювати технологію заводського пивоваріння. Рекомендується вносити зміни до домашнього виробництва тільки для підвищення якості напою, а не для того, щоб процес, що відбувається у вашому пристрої, повторював промисловий.

 

Наприклад, етапи затирання і варіння в прикладі аналогічні, як у інших сортів пива. Відмінність у нашому випадку - це використання як добавка простих цукрів.

 

Після того, як пивне сусло охолодили і перелили в ємність для бродіння (ферментер), додаємо дріжджі, і залишаємо бродити на 5-10 діб, при температурі +18...22 0С. По закінченню процесу бродіння вносимо праймер, розливаємо по пляшках і ставимо на кілька днів на «карбонізацію» за температури +15..+20 0С. Після чого переносимо молоде пиво в холодильник для остаточного дозрівання та подальшого зберігання. Через два тижні відстійки у холодильнику пиво можна подавати до столу.

 

 

Насолоджуємось готовим пивом!