Час роботи: з 09:00 до 18:00, Сб.: з 10:00 до 14:00, Нд.: Вихідний
Передзвоніть мені
+38 (067) 390-55-90
+38 (066) 211-01-03
м. Київ, Харківське шоссе 19, ТЦ Мега Сіті, вхід В, поверх 2, павільйн 2082

Як правильно зберігати домашнє пиво?

11.09.2019

Коли пиво зварене, перед пивоваром постає завдання – зберігання пива в домашніх умовах. Цей етап не менш важливий, ніж дотримання технологічних процесів під час безпосереднього варіння, тому що невідповідність умов може списати «нанівець» всю працю.

⠀⠀

Скільки домашнє пиво зберігається? Від кількох днів до кількох місяців – наскільки вистачить терпіння у вас та ваших рідних. Це гумор, а якщо серйозно, не важливо скільки часу ви плануєте зберігати нефільтроване пиво, зварене домашньою пивоварнею. Якщо вибрати правильну тару, термін може бути обчислений місяцями. Основні вимоги до ємностей – герметичність та стерильність тари. Жива мікрофлора напою при взаємодії з молекулами повітря, а також спорами диких дріжджів, молочних бактерій, які присутні в атмосфері, змінять смак, колір та аромат пінного. Воно стане непридатним.

  • Тара має щільно закриватися.
  • Пляшки повинні мати високу щільність на розрив, так як пиво містить вуглекислоту, і всередині утворюється високий тиск.
  • Найкраще використовувати одноразову тару, тому що забезпечити стерильність пляшки, що використовується повторно, складно.
  • Естетичність також грає роль. Адже подавати гостям хмільний напій ви будете безпосередньо у пляшках.

ПЕТ-пляшки

Ця тара популярна та рекомендується для заощадження пінного напою. Скільки зберігається домашнє пиво у ПЕТ? Довго. Хоч і не стільки, як у скляній стерильній тарі. Поліетилентерефталат – вид інертного пластику, який не входить у хімічні реакції з вмістом. Він міцний, тому ідеально підходить для зберігання активних газованих напоїв. Ще пляшки з ПЕТ коштують дешево, представлені в асортименті розмірів, можуть бути індикатором процесу доброджування.

Ця популярна практика, коли зварене пиво вирушає на витримку у пляшки – bottle-condition. Усередині ємності дріжджові культури вступають у взаємодію Космосу з цукром, який вноситься цьому етапі. Зберігання пива супроводжується виділенням вуглекислоти. Гнучка пластикова пляшка твердне через надмірний тиск. І пивовар може визначати станом тари ступінь насичення напою газами.

До недоліків тари із ПЕТ можна віднести невисокі бар'єрні властивості. Під високим тиском пластик може пропускати незначні обсяги вуглекислоти назовні, а кисень усередину. Для тих, хто шукає відповідь на запитання: «Як зберігати нефільтроване пиво?», важливо знати, що для нетривалого витримування напою ПЕТ підходить. Але міцні сорти, що передбачають тривалу витримку, краще розливати в скло.

Зберігання пива у скляних пляшках

Скільки зберігається домашнє пиво у скляних пляшках? Набагато довше, ніж у ПЕТ. Пляшки зі скла є стандартом домашнього пивоваріння. Ця тара ідеальна за всіма критеріями. Вона міцна та витримує внутрішній тиск. За дотримання певних вимог до санітарії її можна використати повторно. Виглядає скло привабливіше, ніж пластик. Тому подача гостям пива буде ефектнішою. Скляна пляшка з герметичною пробкою не пропустить вуглекислий газ назовні, а кисень усередину.

Недоліки у тари зі скла є. Це суттєва вага. Скриньку зі «склом» складно підняти для завантаження, перемістити поодинці. А ще скло пропускає ультрафіолетові промені, які можуть завдати шкоди вмісту.

Як зберігати домашнє пиво в кегах?

Сьогодні серед домашніх пивоварів популярне зберігання пива у кегах. Тому є кілька причин. Доброджування хмільного у пляшці супроводжується замутненням напою внаслідок активності дріжджових культур. Втрачається прозорість, а іноді і смак пінного. Тому пивоварів непокоїть питання скорочення кількості дріжджів або їхня повна нейтралізація. Але якщо бродіння не буде, у напої розвиватимуться сторонні мікроби, що скоротить термін придатності пива. Вирішити проблему дозволяє доброджування та зберігання пива в кегах.

Великий розмір барила забезпечує осідання дріжджового осаду на дно - він не потрапляє в склянку. Таким чином, вдається отримати прозорість напою.

Кеги виконуються із міцного пластику або нержавіючої сталі, тому через їх стінки не проходить вуглекислий газ та кисень. А непрозорі матеріали не пропускають ультрафіолету. Міцні пивні кеги витримують суттєвий внутрішній тиск, тому процеси bottle-coditioned проходять спокійно. А різна ємність такої тари – від 5 до 30 літрів – дозволяє вибирати розміри з урахуванням конкретних потреб. Розлив напою здійснюється за допомогою ручної помпи.

Недолік кег у тому, що зберігати пиво у відкритій тарі проблематично. Напій потрібно буде вжити за 2-3 дні, інакше він пропаде.

Висновок

Ми розповіли вам, як зберігати нефільтроване пиво у різних ємностях. Скільки зберігатиметься домашнє пиво? Безпосередньо залежить від вибору тари. Можна використовувати відразу кілька типів пляшок, щоб практичним методом визначити найкращий варіант.