Час роботи: з 09:00 до 16:00, Сб.: За домовленністю, Нд.: Вихідний
Передзвоніть мені
+38 (067) 390-55-90
+38 (066) 211-01-03
м. Київ, Харківське шоссе 19, ТЦ Мега Сіті, вхід В, поверх 2, павільйн 2082

Як правильно чистити дистиллятор?

24.05.2019

Від того, наскільки грамотно, якісно і в повній відповідності з вимогами виробника буде експлуатуватися самогонний апарат, прямо залежить міцність, смакові властивості, прозорість одержуваного дистиляту. Згодом у кожного власника перегінного куба виникає проблема з чистотою наявного у нього обладнання. А як мити самогонний апарат правильно, у багатьох інструкціях, які до них додаються, нічого не говориться.

 

Це дуже серйозне питання, тому що наявність на внутрішніх поверхнях накипу, відкладень, залишків пригорілої браги, інших забруднень, призводять до таких наслідків:

  • Збільшуються витрати енергії на нагрів перегінного куба, при цьому брага прогрівається нерівномірно.
  • Погіршуються смакові якості одержуваного самогону (спирту-сирцю). Присутній сторонній присмак у напою, спостерігається неприємний запах.

Нижче розміщені кілька рекомендацій щодо підтримки самогонного апарату в чистоті.

 

Чи потрібно мити новий самогонний апарат?

Відповідь на це питання однозначно позитивна. Обов'язково потрібно, навіть необхідно. Незалежно від того, куплений дистиллятор брендового виробника або зроблений на замовлення, перед тим як використовувати його для самогоноваріння, слід ретельно почистити. Така процедура переслідує такі цілі:

  • Очищаються внутрішні поверхні перегінного куба, паровідводу, сухопарника, змійовика, іншого навісного обладнання від пилу, заводський мастила, будь-яких дрібних частинок і забруднень, що залишилися після виготовлення, збірки апарату.
  • Перевіряється герметичність конструкції, працездатність, відсутність протікання, зручність використання.

Спосіб, як очистити новий самогонний апарат вельми простий. У перегінний куб замість браги заливається дистильована вода, яка піддається повноцінному процесу перегонки. Цей метод підходить для моделей дистиляторів виготовлених, як з нержавіючої сталі, так і з міді.

 

Втім, для аламбика, алькітару, мідних класичних дистиляторів пропонується ще один популярний спосіб, як помити новий самогінний апарат. Попередньо змішується дистильована вода з житнім борошном (борошна 5% від обсягу суміші). Цей розчин заливається в перегінний куб, але не більше 50% його обсягу. Виконується повний цикл дистиляції.

 

 

Після проведення такого очищення можна бути впевненим, що нове обладнання працездатне, ідеально чисте і готове до використання.

 

Очищення від домішок і накипу робочих дистиляторів

Винокури з невеликим досвідом часто нехтують чищенням і миттям самогонних апаратів і їх вузлів після роботи. Пояснюють вони своє рішення тим, що там все продезінфіковане природним шляхом. Але вони не враховують одного: як в самому перегінному кубі, так і в паровідводі і сухопарнику залишаються частинки браги, флегми, відокремлені домішки. Все це є прекрасне середовище для розвитку органіки і мікроорганізмів, які на наступному перегоні негативно позначаться на смакових якостях вихідного продукту.

 

Не тільки з цієї причини, а й з-за дотримання елементарних правил санітарії самогонний апарат, після того як він охолоне, потрібно розібрати і ретельно помити. Під час цієї процедури також робиться ревізія на наявність накипу на поверхнях.

 

 

Рекомендована частота промивок:

  • Перегінний куб і сухопарники (дефлегматори) після кожного циклу перегонки.
  • Шланги, змійовик через 5-8 циклів самогоноваріння.

Якщо самогонний апарат використовується періодично, то його очищення повинна проводитися після кожного випадку застосування.

 

Накип, виявлений на поверхні, можна видаляти будь-яким із способів, які використовуються для очищення чайників, кавоварок інших побутових приладів. Найбільш популярні розчини:

  • Спеціальні рідини по догляду за дистиляторами, окремо мідними, окремо з нержавійки.
  • Лимонна кислота з водою (25 мг на 1 літр води).
  • Деякі практикують кетчуп або кока-колу.

Якщо ви не впевнені, який засіб можна використовувати для підтримки самогонного апарату в чистоті, проконсультуйтеся у фахівця. Зателефонувавши менеджеру компанії Prolitech за номером контактного телефону +38 (098) 192-18-20, можна не тільки отримати інформацію з даного питання, а й замовити потрібний засіб для чищення для вашого дистилятора.

 

Завдяки регулярному чищенні самогонного апарату, не тільки забезпечується отримання на виході якісного алкоголю, але і продовжується термін його служби.