Час роботи: з 09:00 до 16:00, Сб.: За домовленністю, Нд.: Вихідний
Передзвоніть мені
+38 (067) 390-55-90
+38 (066) 211-01-03
м. Київ, Харківське шоссе 19, ТЦ Мега Сіті, вхід В, поверх 2, павільйн 2082

Як вибрати самогонний апарат?

24.05.2019

Напевно, кожну дорослу людину хоч раз відвідувала нав'язлива ідея про те, щоб самому приготувати самогон або інший алкогольний напій домашнього приготування. Особливо це актуально для тих, хто тільки приїхав з сільського відпочинку, де не раз пригощався перваком або ароматною наливкою. Справа за малим! Достатньо придбати побутовий самогонний апарат, щоб мати інструмент для реалізації задуму.

  

Але який дистиллятор вибрати? Пропозицій на ринку чимало, вибір непростий. Мало того що ціна багатьох пристроїв досить висока, лякає складність конструкції, довгі інструкції, тривалість технологічного процесу. Не варто відразу опускати руки. Треба зробити тільки крок вперед і ситуація проясниться. Коли у всьому розберетеся, ви відразу станете господарем становища і зможете з гордістю пригощати друзів власноруч зробленим алкоголем.

 

Отже, давайте детально розберемося, як правильно вибрати самогінний апарат, щоб він відповідав наступним вимогам:

  • Був зручним для використання.
  • Відповідав усім вимоги безпеки.
  • Виготовляв високоякісну продукцію.

Визначаємось з ціною

Спочатку слід зрозуміти, яку суму грошей ви готові витратити на покупку дистилятора. Адже модель якісно виготовленого, повністю укомплектованого самогінного апарату вартує як мінімум близько 4.000 гривень. Більш дешеві пристрої або не повністю укомплектовані, або виготовлені з малопідходящих для такого обладнання матеріалів.

 

Важливо: вибір дистилятора за вартістю не зовсім правильне рішення. Низька ціна може свідчити про невисоку якість обладнання. Варто розуміти, що покупка швидко окупиться, оскільки алкоголь, що отримується за допомогою агрегату, обійдеться суттєво дешевше, ніж покупка напоїв у супермаркеті. Та й взагалі самогоноваріння не лише забезпечує власні потреби недорогими спиртними напоями. Це більше заняття для душі, своєрідне хобі, і набагато приємніше працювати з якісним та функціональним обладнанням.

 

Де буде встановлено апарат для роботи?

Перш ніж купувати конкретну модель дистилятора, продумайте, в якому місці він буде використовуватися. Адже необхідно, щоб апарат за своїми розмірами там помістився, до нього був вільний доступ. Також для його роботи потрібно джерело тепла і водопровід. Ідеальне місце в будинку - кухня, де є електрична або газова плита, а також кран з холодною водою.

Якщо плануєте використовувати самогінний апарат на дачі, де немає водопроводу, то оптимальний вибір дистилятора, в конструкції якого є непротічний охолоджувач, що наповнюється холодною водою вручну.

 

Як показує практика, найбільш комфортними джерелами тепла для перегінного куба виступають індукційні плити, що забезпечують необхідну температуру з високою точністю і рівномірністю нагрівання. Хоча, якщо налаштувати роботу електричної або газової плити, то результат теж дуже хороший. У продажу є дистилятори, у яких є вбудовані ТЕНи, що робить їх незалежними від зовнішнього джерела тепла. Єдиний недолік такого обладнання - нерідко на теплових елементах пригорає брага.

 

Як правильно вибрати самогонний апарат за розмірами? Адже повинно вистачати місця не тільки для встановленого на плиту перегінного бака, а й для паровідводом, сухопарника, холодильника з змійовиком, бражної колони, ємності під дистилят. Наприклад, в кухні стандартної міської квартири навряд чи вийде помістити самогонний апарат більшої, ніж 20 літрів, ємкості або дистилятор, укомплектований ректифікаційною колоною.

 

Сировина для браги

Для приготування сусла, слугуючого сировиною для браги, використовують цукрово або крахмалозмістні продукти. В процесі бродіння дріжджовими бактеріями з вуглеводів виробляється етиловий спирт. Матеріалами для сусла слугують - цукор, варення, фрукти, зернові культури, картопля і т.п. Дана обставина також впливає на вибір дистилятора, мідного або з нержавіючої сталі.

 

Рецептура браги прямо впливає на смакові якості одержуваного напою, а також по-різному впливає на внутрішні поверхні дистилятора. Найбільш безпроблемною є цукрова брага, яка не залишає практично ніяких слідів на стінках обладнання. Для неї оптимальний варіант самогонні апарати з харчової нержавіючої сталі. Фруктова або зернова брага відрізняється великою кількістю домішок, які залишають наліт на поверхні і сліди пригорання навіть після попередньої фільтрації. Якщо така сировина буде часто використовуватися, то рекомендується придбати дистилятор з міді. Коштує він дорожче, але висока вартість виправдана тим, що мідь легше чиститься і сприятливо впливає на якість вихідного продукту.

 

Розміри самогонного апарату і його вузлів, які використовуються матеріали

Начебто, отриманої інформації цілком достатньо, щоб впевнено показати в магазині, який дистиллятор вибрати. Але існує чимало нюансів, які на перший погляд не настільки важливі. У той же час рекомендується їх враховувати.

Плануючи використовувати самогонний апарат для власних потреб, тим більше працювати з ним в міській квартирі, чимало людей роблять помилку і вибирають модель з найбільш маленьким обсягом перегінного куба. Проблема такого рішення в наступному.

 

За технологією дистиллятор слід заповнювати не більше ніж на 3/4 об'єму перегінного куба. В іншому випадку краплі браги неминуче потраплять в дистилят і зіпсують його смак. Далі, йде простий математичний розрахунок - співвідношення якісно приготовленої браги / вихід спирту / вихід самогону, становить 1: 10: 5. Тобто з 10 літрів браги можна отримати 2 літри самогону (міцність близько 40 °), або шляхом подвійної перегонки 1 літр спирту (близько 90 °).

 

На практиці результати вельми близькі до розрахункових значень. Використовуючи самогонний апарат (об'ємом 15 см3) з сухопарником або з бражної колоною, з 10 літрів браги отримуємо 1,5 літра міцного алкоголю (міцність близько 60-65 °). Тепер ще раз порахуйте, який дистиллятор вибрати залежно від обсягу.

 

Що стосується основного матеріалу дистилятора. Як говорилося вище, побутові апарати виготовляють або з харчової (медичної) нержавіючої сталі, або з міді. З аналогічного матеріалу повинні бути сухопарники (дефлегматори), паровідвод, змійовик, холодильник, бражна колона і т.п.

 

Товщина металу перегінного куба повинна бути в межах 1,8-2,0 мм. Більш тонкий метал стає причиною перегріву і підгоряння браги. Більш товсті стінки корисної функції не несуть, тільки призводять до збільшення маси всього апарату.

 

Якщо ви не впевнені, як правильно вибрати самогонний апарат, менеджери компанії Prolitech із задоволенням вас проконсультують. Просто зателефонуйте нам за номером контактного телефону +38 (098) 192-18-20 або замовте на сайті зворотний дзвінок.