Солод для пива отримують із рясно змочених, пророщених зерен злакових культур. Для створення різних сортів пінного напою пивовари використовують сировину, виготовлену з ячменю, пшениці, жита, кукурудзи, сорго, тритикале. Великим попитом користуються ячмінні та пшеничні види, які вважаються класичною основою. Щоб виробляти пиво, потрібно купити солод для пива, хміль та інші інгредієнти, потім, налаштувавши режим, у потрібній послідовності помістити їх у міні броварню.
Зазвичай ячмінний, пшеничний, житній. Використовується до 100% у загальному обсязі зернової складової. Вирізняється високим вмістом ферментів. Базовий солод буває різних типів, кожен з яких має свої унікальні характеристики. Деякі поширені типи базового солоду включають:
Базовий солод можна використовувати у різних рецептах пива. Його часто використовують у поєднанні з іншими солодами, такими як карамельний солод та шоколадний солод. Базовий солод також можна використовувати для приготування базового пива.
Спеціальний солод – це тип солоду, який був оброблений або обсмажений особливим чином для надання пиву унікальних смаків та ароматів. Він використовується на додаток до базового солоду для надання пиву різних характеристик, таких як колір, аромат, смак, статура та піностійкість. Призначений для коригування смаку. Частка спеціального солоду обсягом зернової складової дорівнює 5-20%. Існує безліч різних типів спеціальних солодів, кожен з яких має свої унікальні властивості. Деякі поширені типи спеціальних солодів:
Спеціальний солод можна використовувати у різних рецептах пива. Його часто використовують у поєднанні із базовим солодом для створення унікальних рецептів пива. Ось кілька прикладів рецептів пива з використанням спеціального солоду:
Особливий вид солоду, який виходить шляхом обсмажування ячменю за більш високих температур, ніж інші види солоду. Це надає солоду карамельного смаку та аромату. Карамельний солод використовується для приготування різних пивних стилів, включаючи елі, портери та стаути. Він надає пиву карамельного смаку і аромату, а також може додати повноту тіла і кольору. Карамельний солод - один із найпопулярніших спеціальних видів, який одержують із свіжопророслого солоду методом оцукрювання в гарячих барабанах (температура 60-80 °C).
Особливий вид солоду, що виготовляється з пшениці, а не з ячменю. Він використовується для приготування пшеничного пива, елей та інших видів пива. Пшеничний солод надає пиву характерного фруктового аромату і каламутного зовнішнього вигляду. Для приготування сусла часто змішують кілька сортів солоду, щоб досягти своєрідного відтінку смаку та аромату. Види солоду відрізняються екстрактивністю, в'язкістю, концентрацією білка, пухкістю (фріабільністю) та іншими характеристиками.
Пшеничний солод Pilsner: Це світлий солод, який надає пиву легкого фруктового аромату.
Пшеничний солод Munich: Це темніший солод, який надає пиву багатший карамельний смак.
Пшеничний солод Chocolate: Це найтемніший тип пшеничного солоду, який надає пиву шоколадного смаку та аромату.
Від виду солоду залежить смак, колір та інші властивості продукту напою. Виробники пропонують пшеничний, ячмінний та інші види солоду, які в залежності від технології обробки зерна набувають певних властивостей. Основні підвиди ячмінного базового солоду:
Найсвітліший солод, універсальний. Частка може становити до 100% у зерновій основі. У разі домінування у зерновій масі надає пиву м'якого смаку з легкими зерновими нотками. За допомогою змішування зі спеціальними видами добиваються виразних смакових та ароматичних характеристик. Насиченість кольору 2-5 EBC.
У порівнянні з видом Пілсен обсушується при більш високих температурах. В результаті набуває кольору підвищеної насиченості. Смак збагачується горіховими нотками. У поєднанні з виглядом Пілсен одержують виражений присмак солоду. Разом з активними дріжджами використовують для приготування гірких та бурштинових сортів. Ідеальна основа для бельгійських, англійських елей. Насиченість кольору 5-8 EBC.
Колірним відтінком схожий на вигляд Пейл Ель, але відрізняється від нього смаковими властивостями. Готовий продукт набуває солодкуватий присмак із кислуватими, хлібними нотками. Оптимально підходить для приготування таборів (дозрівають у процесі зберігання пивних напоїв низового бродіння). Насиченість кольору 6-9 EBC.
Призначений для виготовлення пива сортів Дункель (Dunkel), Мерцен (Marzen), Портер (Porter), Альт (Alt) та інших. Використовується в різних комбінаціях для надання напою своєрідного зернового присмаку та мідного відтінку кольору. Насиченість кольору 12-25 EBC.
Отримують за допомогою спеціальної технології обсмажування зерен. При обсязі 100% у зерновій основі готовий напій набуває яскраво-гранатового відтінку. Насиченість кольору 28-32 EBC.
Підходящий солод для пива підбирають, спираючись на особисті смакові переваги з урахуванням бажаних властивостей кінцевого продукту, а також виходячи з ціни на пивний солод. Якщо пивовар збирається зварити певний сорт пива, він використовує інгредієнти згідно з рецептурою. У домашньому пивоварінні можна експериментувати, регулюючи пропорції на власний розсуд. Єдиний мінус – результат у такому разі непередбачуваний.
Купити солод у Києві та Україні за доступною ціною можна в компанії Пролітех. У нас недорого купують сировину для домашнього та промислового пивоварного виробництва. Солод пивоварний та інші компоненти виготовлені провідними підприємствами України, Бельгії, Чехії, Німеччини та Фінляндії. Якість підтверджена специфікаціями та сертифікатами. Для здійснення угоди покупцю необхідно виконати кілька простих дій:
Альтернативний варіант – дзвінок до оператора компанії, який у режимі онлайн відповість на запитання та прийме заявку.
Для пивоварів рекомендуємо перед покупкою отримати безкоштовну консультацію наших компетентних фахівців, які допоможуть уникнути помилок при виборі відповідного виду солоду.